Cloud Providers

Amazon AWS

Amazon AWS is de marktleider in publieke cloud sector. In 2006 werd EC2 gelanceerd als publieke beta. EC2 staat voor Amazon Elastic Compute Cloud en laat toe om een virtuele server (instance in AWS terminologie) te starten op de cloud infrastructuur. Instances hebben een bepaalde capaciteit uitgedrukt in compute units (cpu), memory, en I/O performance. Er zijn ook types die geschikt zijn voor applicaties die veel geheugen/CPU vereisen, bepaalde storage kenmerken moeten hebben, of een GPU willen gebruiken. De instances zijn gebaseerd op virtualisatie technologie.

De instances worden aangerekend per uur, maar ze kunnen ook vooraf ingekocht worden. Er kan ook geboden worden op spot instances, welke toelaten de onbenutte capaciteit van AWS te gebruiken. Spot instances is het goedkoopste type, maar deze kunnen op elk moment gestopt worden door Amazon, wanneer de onbenutte capaciteit nodig zou zijn.

Naast instances is er ook storage. Er is Simple Storage Service, kortweg S3, om bestanden in op te slaan (Object Storage). Er is ook EBS (Elastic Block Storage) dat aan een Windows of Linux instance gekoppeld kan worden. Zowel S3 als EBS hebben nog storage-tiers die storage tegen verschillende snelheiden kunnen aanbieden aan een voorafbepaalde prijs.

AWS biedt zeer veel verschillende services aan. Elk jaar komen er verschillende services bij. Zo heeft Amazon AWS ook: RDS (Database as a service), ElastiCache (Cache as a Service), ElasticSearch (Search as a service), VPC (Virtual Private Cloud), VPN (Virtual Private Network), SQS (queueing), Route53 (DNS en domein naam service), Active Directory Services, IAM (Identity & Access Management), en PaaS oplossingen. Deze zijn enkele populaire services, maar er zijn nog veel meer services beschikbaar. Doordat Amazon AWS zoveel services aanbiedt en deze ook sterk geïntegreerd zijn met elkaar, is AWS de ideale oplossing voor grote organisaties die publieke cloud diensten willen gebruiken.

Amazon datacenters

Onderstaande afbeelding toont de globale infrastructuur van Amazon. Het geeft een goed idee over de schaalgrootte dat Amazon AWS heeft. Het nummer duidt het aantal Availability Zones aan (onafhankelijke zones in een regio).

_images/cloud-1.png

In 2016 waren Amazon AWS diensten alleen al goed voor meer dan 10 miljard dollar omzet en elk jaar groeit het belang van deze diensten. Sinds 2010 gebruikt Amazon.com zelf ook de AWS diensten.

Microsoft Azure

Microsoft Azure is de cloud oplossing van Microsoft en bestaat sinds 2010. Ze bieden gelijkaardige diensten aan als Amazon AWS. Zo ondersteunen ze ook beiden Linux en Windows instances, en hebben ze ook een uitgebreid storage aanbod.

Bedrijven die al een relatie hebben met Microsoft beginnen vaak sneller met Microsoft Azure dan met Amazon AWS. Microsoft heeft altijd al een focus gehad op de enterprise klant en staat veel dichter bij deze klanten door hun lokale sales afdeling. Klanten gebruiken ook al vaak Office 365 en zien Azure vaak als een uitbreiding hiervan. Het aanbod is echter zeer gelijklopend met dat van Amazon AWS.

Microsoft Azure is beschikbaar in 30 regios in de wereld en heeft een extra 8 regios gepland vanaf 2017.

_images/cloud-2.png

Google Cloud

Google Cloud is gestart vanaf 2011 en biedt compute, storage, en database services aan. Vergelijkend met AWS en Azure biedt Google het minst aantal diensten aan. De focus van Google is niet om heel veel verschillende diensten aan te bieden, maar enkele goede services die gebouwd zijn met de knowhow die google heeft in gedistribueerde systemen.

Een groot verschil van Google Cloud met andere cloud providers is hoe de billing verloopt. In plaats van vooraf te betalen voor een gereserveerd instance, gebeurt dit bij Google Cloud gewoon automatisch wanneer de instance langer draait. Dit maakt het veel operationeel veel gemakkelijker om niet teveel te betalen aan compute capaciteit.

Google cloud heeft momenteel 6 regios. Zie hieronder de regio map van Google cloud:

_images/cloud-3.png

Andere Providers

Er zijn nog andere publieke cloud providers, maar deze bieden niet de waaier van diensten aan die AWS, Azure en Google aanbieden. Zo is er nog DigitalOcean dat zowel compute, storage als private netwerk aanbiedt in verschillende regios. Ook IBM heeft zijn eigen cloud platform ontwikkeld.

_images/contact-in4it.png