Database as a Service

Wat is DBaaS

DBaaS staat voor database as a service. Cloud providers bieden DBaaS aan om klanten gebruik te laten maken van databases, zonder deze zelf te hoeven te beheren. De kost voor DBaaS is hoger dan IaaS, vermindert de werklast significant. Moest een database handmatig geïnstalleerd worden op een instance gebruik makend van IaaS, dan zou de organisatie werkuren moeten inplannen voor de installatie en het onderhoud hiervan.

De meeste cloud providers hebben een ruim gamma van DBaaS technologieën. De populairste zijn:

 • MySQL
 • MariaDB
 • PostgreSQL
 • Oracle (zowel standard editions als enterprise edition)
 • Microsoft SQL (zowel beschikbaar op Azure, AWS, en Google Cloud)
 • AWS specifiek: Amazon Redshift (Data warehouse) en Amazon Aurora (MySQL en PostgreSQL compatible enterprise DB)

Bij het afnemen van DBaaS wordt geen toegang gegeven tot het onderliggende besturingssysteem. Het grote voordeel is dat alleen de configuratie van de database zelf beheert moet worden door de klant, en niet de database inclusief het besturingssysteem. Dit herleidt de overheadkost (aanvragen, gespecialiseerd personeel, opzetten systemen en OS) van een database tot het minimum.

Licentie

Voor databases die licentiekosten hebben zijn er 2 opties:

 • BYOL: Bring Your Own License - eigen licentie wordt aangeleverd door de klant
 • License included: de licentie is inbegrepen in de pay-as-you-go prijs (de uurprijs)

De licentie stopt dus niet de mogelijkheid om per uur DBaaS af te nemen. Wanneer de licentie inbegrepen is, dan wordt er een licentieprijs per uur aangerekend zolang de database gebruikt wordt.

Updates

Database updates kunnen veelal automatisch uitgevoerd worden. Database beheerders kunnen een periode aangeven dat updates uitgevoerd kunnen worden. Wanneer een nieuwe versie of security patch uitkomt, dan wordt deze automatisch toegepast op de database software. Dit geldt alleen maar voor minor en security updates. Major updates zullen altijd zelf uitgevoerd moeten worden, omdat functionaliteit kan verschillen tussen versies.

Deze automatische updates kunnen echter gezien worden als een serieuze tijd en kostenbesparing, omdat systeem of databasebeheerders niet meer het OS/Database hoeven te patchen elke keer er een (security) update beschikbaar is.

High Availability

Een High Availability setup opzetten, dat kan aardig wat werkuren opslorpen. Hier ook maakt DBaaS het gemakkelijk en kan gekozen worden voor een high availability setup. De cloud provider zal dan twee databases opzetten, elk in een verschillend datacenter. De 2e database dient dan als standby voor wanneer de primary database onbereikbaar zou zijn. De cloud provider zal een synchrone of asynchrone link leggen tussen de actieve en standby database. Er is hiervoor geen extra setup nodig voor de klant, dit gebeurt allemaal automatisch en is transparant voor de gebruiker.

Voordelen

De voordelen:

 • Gemakkelijk beheer
 • Automatische database updates
 • Geen beheer / updates van OS nodig
 • Snapshots, backups functionaliteit via web UIs en via SDKs
 • Lead time om een database op te zetten van weken naar uren/minuten

Nadelen

Het grootste nadeel is de prijs. DBaaS is duurder dan IaaS, maar door de extra functionaliteit en de verminderde onderhoudskosten is dit voor een organisatie snel terugverdient. Een tweede nadeel is dat er geen toegang mogelijk is tot het besturingssysteem zelf, maar dit is zelden een requirement.

_images/contact-in4it.png